Négy étterem volt favorit a szakmabeliek szerint: az Arany Kaviár, a Babel, a MÁK és a St. Andrea, de Széll Tamás Stand 25-je is komoly esélyesnek számított, legalább a Bib Gourmand minősítésre.

A Bib Gormand szimbólum azt jelzi, hogy az étteremben jó minőségű ételt kapunk megfizethető áron, ami még többet is számítana a gasztronómiának és jó lenne, ha minél több lenne belőle Budapesten.

Bár a vidéki éttermek rohamosabban fejlődnek a fővárosiaknál, a Michelin csak Budapesten értékel, de a szakmabeliek dolgoznak rajta, hogy a jövőben a vidéki éttermek is ringbe szállhassanak az elismerésért.

A csillagok sorsa már decemberben eldőlt, de a Michelin tud titkot tartani, csak a gálán derül ki mindenki számára az eredmény! Itthon 2010-ben kapott étterem először csillagot, a Costes. Egy évvel később az Onyx is kiérdemelte, majd 2014-ben a Borkonyha is bekerült a csapatba. A Tanti a következő évben kapta meg, de csak 2 évig bírta tartani, 2017-ben elvesztette, viszont ebben az évben a Costes Downtown megkapta.

És akkor a 2018-as termés: a Costes, a Costes Downtown és a Borkonyha megtartotta a csillagát, és megvan az első két Michelin-csillagos éttermünk, az Onyx!

Új csillag nem született, de a várakozásnak megfelelően Bib Gourmand minősítést kapott a Stand 25, és ajánlott étteremként bekerült még a kalauzba az Olimpia étterem is.

Fotó: Bődey János, Index